May 19, 2016
0

"Идва едно друго ново поколение", или опит за "Българският Великден 2"

"Спомням си когато вие се върнахте в България и станахте министър-председател (Ирина Бокова погледна към Симеон Сакскобургготски - б.а.),имаше едно друго младо поколение - тук виждам Милен Велчев, който все още е млад, но преди 15 години беше още по-млад. Сега, Милене, идва едно друго ново поколение, което по същия начин е с една активност, с една активна обществена позиция и ангажираност и мисля, че по-скоро моята и вашата надежда е във вас. А не вашата - в мен. Така че искам да ви окуража". С тези думи кандидатът на България за генерален секретар на ООН Ирина Бокова се обърна към членовете на новоучредения клуб на младите българи в чужбина - Милениум Клуб България, които се събраха в Гранд хотел "България", за да представят кампанията си #bokovaforun (Бокова за ООН).

На събитието присъстваха и бившият премиер Симеон Сакскобургготски, някои от "лицата" на НДСВ - Милен Велчев (финансов министър в кабинета "Сакскобургготски"), Огнян Герджиков (председател на 39-ото Народно събрание), Зинаида Златанова (вицепремиер в кабинета "Орешарски") и Владимир Каролев (дългогодишен общински съветник, сега съветник на икономическия министър Божидар Лукарски), както и социалистите Кристиан Вигенин (външен министър в кабинета "Орешарски"), Калоян Паргов (лидер на БСП-София) и Жельо Бойчев.

Думите на Бокова към Велчев напомниха за емблематичната среща на млади успешни българи през 2000 г., която бе наречена "Българският Великден". Някои от най-активните "великденци" станаха част от царската партия НДСВ, а Милен Велчев и Николай Василев - и министри в кабинета"Сакскобургготски".

"Ние нямаме приятели и врагове. Ние имаме само вечни интереси, и то български" - с тези думи председателят на Управителния съвет на Милениум Клуб България Румен Чолаков представи основната инициатива на клуба - кампанията в подкрепа на кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. От думите му стана ясно, че мотивът на младите българи за тази кампания е "историческият шанс" и "уникалната възможност", която имаме - българка да застане начело на организацията. Заради това и от Милениум Клуб България пратили апел към българския еврокомисар Кристалина Георгиева да не излиза с паралелна кандидатура за поста (бел.ред. - Ирина Бокова беше номинирана за кандидат на България за ООН от кабинета "Орешарски" в последния му работен ден преди да подаде оставка и през тази година правителството на Борисов официално потвърди номинацията. Западни медии често посочват, че Кристалина Георгиева може да бъде издигната от друга държава, тъй като кандидатурата й се оценява като силна и подходяща за позицията.)

На срещата, която мина под наслов "Патриотизъм без граници", членовете на Милениум Клуб България представиха и две други кампании - "Право на глас за българите в чужбина" и "Образование без граници". Първата се обявява срещу опитите на управляващото мнозинство да ограничат изборните секции в чужбина, като ги определя като "ограничаване на поривите на патриотизъм". А втората цели намаляване на административните трудности, времето и таксите за легализация на дипломи от чужди университети у нас.

На срещата от Милениум клуб, който вече има комитети в София, Ню Йорк, Париж и Лондон, на няколко пъти обясниха, че си търсят членове и последователи в чужбина и у нас. В клуба ще се членува срещу членски внос.