April 19, 2018
0

Предизвикателства и възможности на висшето образование в Германия

Автор: д-р Калина Малинова-Тониголд, Експертен съвет: Наука

Др. Калина Малинова-Тониголд е родена през 1982г. в гр. Дупница. Завършва Софийски университет (СУ) „Св. Климент Охридски„ във Факултет по химия и фармация, специалност химия и продължава с магистратура на тема ”Медицинска и Фармацевтична Биофизикохимия”. Изработва магистърската си работа в Института по полимери, Българската академия на науките (БАН). Малко след това получава стипендия за докторска степен в Университет Улм (Улм, Германия) финансирана от най-голямата химична компания в света BASF. Занимава се с неорганична химия и по-специално с изработването на антибактериални и антифаулинг покрития с различни приложения в медицината и индустрията. След успешната защита на доктурантурата си в Германия, получава европейската стипендия „Мария Кюри” за научни изследвания, с която заминава за Великобритания като научен работник в частният сектор. Две години по-късно се завръща в Германия и започва работа като постдоктурант в Университет Ерланген-Нюрнберг. От началото на 2017 работи във фармацевтичната индустрия в Германия.

     Ползата от обучението на човек в чужбина е трудна за обобщение с едно изречение. Преживяването, което човек получава, бъдейки далеч от собствената си родина, е нещо неизмеримо. То помага не само в пречупване на манталитета и мирогледа на човек, но и носи не малко ползи като усъвършенстване на чужд език до много високо ниво, запознанства с нови приятели и култури и не на последно място – възможността да дадеш един по-добър тласък на собствената си кариера. Така например, германските университети са известни с високото си качество на преподаване. Германия е желана дестинация за висше и по-нататъшно академично образование (дисертация) за много студенти от цял свят, заради високо признатата си отлична репутация в образователната си система и безупречно интернационалната си ориентация.

     Студентите, идващи от страна-членка на ЕС, имат право да кандидастват за стипендията Bundesausbildungsförderungsgesetz (BaföG). Тя се позволява и изчислява въз основа на родителските доходи. Това е стипендия, чието финансиране е разделено на две части - една част (50%) е финансова държавна субсидия, а другата половина (50%) е под формата на безлихвен заем. Стипендия в Германия да се получи никак не е сложно, изисква се само пълно отговаряне на всички посочени изисквания (най-честият проблем за чужденците кандидат-студенти е изискваното високо ниво немски или за желаещите докторска степен – английски език), много бюрокращина и търпение. Чуждестранните кандидат-студенти трябва да докажат със сертификат (Goethe Zertifikat B2/C1/C2, Test DaF, DSH, и т.н.), че владеят немски език, за да бъдат допуснати да следват в университет. Документите за владеене на немски се различават в зависимост от изискванията на университета и желаната специалност.

     Стипендии има за всеки вид обучение от инженерни и природни науки до медицина или литература. Най-много стипендии се получават от DAAD - германската служба за академичен обмен. DAAD уеб сайтът може да даде информация откъде и как да се започне кандидатстване за ВУЗ в Германия, подробен подбор на всички университети със съответните им специалности и рейтинг, начини на попълване на необходими документи, както и информация за ориентировъчна месечна издръжка на студент. Друга добра специализираната търсачка е „mystipendium.de“. Тук въз основа на различни критерии, кандидат-студентите могат да получават списък с потенциални спонсори и предлаганите за съответният момент стипендии. Фондациите, съществуващи в Германия, също предлагат стипендии за кандидат-студентите и докторанти. Така например Gerda-Henkel-Stiftung – икономика, Else-Kröner-Fresenius-Stiftung – медицина, програма „Еразъм+“, Европейската квалификационна рамка, DFG – химия, са едни от малките, но доста отбрани, специализирани и с голяма тежест с името си фондации. Носителят на спечелената стипендия високо се отценява в по-нататъшното си кариерно развитие, като под особено внимание на това се гледа в индустрията. От друга страна желаещите да защитят дисертация могат да намерят подходящи позиции не само чрез различните търсачки в Интернет (naturejobs.com, academicpositions.eu, jobvector.de и т.н.), но и алтернативно могат да изпратят инициативно запитване до определен професор, от чиято научна работа са силно заинтересувани.

     Стремежът към качествено образование от дълги години насочва млади българи към германските университети. Най-качественият и точен съвет е да се разтърсите не само в горепосочените източници за информация, но и след това, разбира се, да посетите уебсайта на съответния желан от вас университет, който също ще предложи допълнителни източници на информация като населеното място, в което е разположено учебното заведение, подборът от документи (CV, дипломи, документ за владеене на немски език и т.н.) и под каква форма са необходими те (преведени и/или легализирани) и т.н. В Германия има от малки студентски градчета като Улм или Ерланген до огромни метрополитни градове като Мюнхен и Берлин. Това, което търсите може да се намери само с отделяне на време от ваша страна и сравнявнане на личните Ви интереси с предложеното от университета.

     Според статистиката (ДААД уеб сайт) около 800-900 евро месечно са нужни на един студент, за да учи и живее нормално. Всеки тук е здравно осигурен, чрез държавни или частни здравни каси. Студентите също имат преференциални тарифи за здравни осигуровки. От друга страна, желаещите да се борят за докторска степен са по-улеснени, тъй като получават стипендия, покриваща здравното и пенсионно им осигуряване. Всеки университет в Германия предлага студенстки общежития, но и местата са ограничени. В случай, че не може да се настаните в студентско общежитие, особено разпространен сред студентите начин на живот тук е деленето на жилище под наем (WG).

     Освен тези малки идеи как и какво трябва да направят желаещите, за да получат достъп до образователната система в Германия, човек трябва да помисли и за житейския и емоционален тласък, който би попучил, опознавайки друга страна. Пътуването и опитването на класическа немска кухня, която не трябва да ограничавате само до наденички и бира, е едно голямо изкушение. Запечатайте спомените и направете една крачка напред за по-доброто си лично развитие. Успех!